top of page
BRANDING & TRENDING

MIKOR KEZDJ MÁRKAÉPÍTÉSBE?

Sok kezdő vállalkozó hajlamos azt hinni, hogy a márkaépítés a nagyok privilégiuma, de nagyon megéri már a kezdetektől az üzletfejlesztés részeként kezelni. Az aktív üzletszerzés, a személyes kapcsolatok építése során persze mindenképpen kialakul rólunk egy benyomás, de szerencsésebb nem a véletlenre bízni, milyen képet őriznek meg vállalkozásunkról. Ha a kezdeteknél mégsem jutott elég energia a branding megtervezésére, érdemes mielőbb bepótolni, mert a növekedés egy pontján a spontán márkaépítést már elengedhetetlen lesz tudatos építkezésre változtatni az üzlet kiszámítható, hosszú távú sikerének érdekében.

FÓKUSZBAN A PROFIT

A márkaépítés kezdetén felmérjük az alaphelyzetet, majd a fejlesztés eredményeit meghatározott muta-tókon mérjük és finomhangoljuk a rendszert. A KPI's

(Key Performance Indicators) olyan objektív mérőszámok, melyek megmutatják, menyire hatékonyan haladunk üzleti célkitűzéseink felé.

MI BIZONYÍTJA
AZ ERŐS MÁRKÁNAK TULAJDONÍTOTT TÖBBLETTELJESÍTMÉNYT?

A globális piaci szereplők márkaértékét globális kutató- és tanácsadó cégek mérik, közülük kiemelkedik két cég évente publikált listája: a Kantar Millward Brown - BrandZ Top 100 és az Interbrand – Best Global Brands című, elemzéseket is tartalmazó márkaérték-rangsora.
 

Mindkét elemzésben rendre összevetik a legerősebb márkákból képzett portfolió teljesítményét a S&P 500 és az MSCI World indexekben szereplő vállalatok teljesítményével. Az eredmények egyértelműek: az erős márkák portfoliója recesszió idején kisebb veszteséget, normál piaci viszonyok között pedig lényegesen nagyobb jövedelmet termel.
 

KI ENGEDHETI MEG MAGÁNAK A BRANDING-ET?

Bármelyik vállalkozásnak lehet a saját működési területének megfelelő mértékű ismertséggel rendelkező, erős márkája, sőt, valójában kell (kellene) legyen. Ha most azt gondolod, hogy a te vállalkozásod ez alól kivétel, például mert személyes kapcsolatokon alapuló üzleti szolgáltatásokra, vagy szabványos tömegtermékek kereskedelmére szakosodott, akkor válaszold meg magadnak a következő kérdéseket. Nem lenne jó, ha ügyfeleidnek elsőként jutnál eszébe egy ajánlatkéréskor? Egyáltalán nincs konkurenciátok, amitől szeretnéd cégedet megkülönböztetni, kiemelni? Jobb lenne, ha puszta árverseny helyett sikerülne érvényesíteni azt az értéket, amit termékedhez pluszként hozzáteszel? Ügyfeleid hús-vér emberek, akiknek döntéseit érzelmek befolyásolják? Ha a kérdések közül egyre is igennel válaszoltál, akkor:

HOGYAN TÉRÜL MEG AZ ERŐS MÁRKA ÉPÍTÉSÉRE FORDÍTOTT BEFEKTETÉS?

AZ IGAZI KÉRDÉS AZ, HOGY ENGEDHETEM MEG MAGAMNAK, HOGY NE ÉLJEK A BRANDING NYÚJTOTTA ÜZLETI ELŐNYÖKKEL?

A márkaépítés egyik eredménye a karakteres kommunikációs plat-form, melyet a célközönség
azonnal felismer, így üzeneteink egymást erősítik és minden kom-munikációra költött forint stratégiai célokat is szolgál. Az alaposan kidolgozott és karbantartott arculati kézikönyv az operatív hatékony-ságot növeli és lerövidíti új piacok megnyitását, hálózatok létrehozá-sát. Értékeink bemutatása kiemel a versenytársak közül és növekvő vonzerőt, piaci elismertséget, végső soron magasabb profitter-melő képességet eredményez. A márka melletti elkötelezettség nö-veli a munkatársak és a vásárlók lojalitását, ezzel hosszú távon biztonságos üzletmenetet, csök-kenő üzleti kockázatot jelent. 

AZ EMBEREKET CÉLOK MOZGATJÁK

Az Interbrand Best Global Brands 2017 elemzés kiemeli azt az alap-vető váltást, ahogy a fiatalabb gene-rációk a márkákhoz viszonyulnak. Nem csak fogyasztóként, de mun-kavállalóként is elvárják, hogy a márkák célja és értékei összhang-ban legyenek a jobb közösségek és a fenntartható jövő iránti vágyukkal. Az Y generáció többsége ma már világos célokat közvetítő munkál-tatót keres.

Branding_uzleti_haszna_Best_Global_Brands_2107_Interbrand
bottom of page