top of page

MÁRKASZÓTÁR / BRANDING ALAPFOGALMAK

ÁTMÁRKÁZÁS / RE-BRANDING

Különböző piaci erők, és célok következtében a márka, termék, szolgáltatás attribútumain végrehajtott változtatás, mely legtöbbször felfrissítésre, új célcsoport megszólítására, piaci részesedés növelésére, negatív percepciók megszüntetésére irányul.
 

CÉGNÉV KIALAKÍTÁSA

Új cég létrehozásakor, vagy egy létező átmárkázása esetén (lásd még: átmárkázás) megalkotásra kerül a cégnév, mely a cégről alkotott vélemény első lépcsője és valamilyen releváns információt kell közvetítenie a cégről. A cégnév a márkastratégia egyik kulcsfontosságú eleme, a márka üzenetének hordozója a fogyasztó felé.
 
EGYSÉGES MÁRKAÉLMÉNY

A Márkaélmény által generált érzelmek strukturáltan, tudatosan célozzák a vásárlókat/fogyasztókat
 
ÉLETCIKLUS

Minden termék fejlődésének négy szakasza van: bevezetés, növekedés, érettség, (új termék fejlesztésére van szükség) hanyatlás.
 
MÁRKA - ARCHITEKTÚRA

Egy vállalat termékeinek elnevezési és márkázási stratégiája. E-szerint megkülönböztetünk kereskedelmi, és gyártói márkákat. 
Kereskedelmi márka az, amikor a kereskedő nem végez termékfejlesztést, sem alapanyag beszerzést, hanem a terméket bérmunkában megrendeli egy gyártótól, majd a csomagolásra a saját márkáját teszi.

Ezzel szemben a gyártói márka az a márka, mely termékeit a vállalat maga állítja elő. Erre négy lehetőség van: 
 

- Minden termék egyedi márkanevet kap:pl.: Procter & Gamble (Arial, Axe, Bonux, Delma, stb.)
 

- Minden termék cégmárkanevet kap: pl: Knorr
 

- Termékkategóriánként különböző márkanevek: pl. Kraft Foods a sajtjait Philadelphia márkanéven, a prémium minőségű csokoládéit Milka néven hozza forgalomba.
 

- Cégnév és termékmárkanév együtt jelenik meg (ernyőmárka): Pl Kinder Maxi King, Kinder Surprise, Kinder Bueno, Kinder Pingui, Kinder Paradiso
 
MÁRKA / BRAND

A márka eredetileg a tulajdonos jelölésére szolgáló elnevezés, kifejezés, design, szimbólum vagy embléma. Manapság már hozzátartozik a márkához az emberekkel (a fogyasztókkal) kialakított viszony is, illetve ahogy a márkára a közönség reagál, amennyire elkötelezi magát mellette (márkahűség), valamint a feltételezett márkatöbblet. Az erőteljes márka a versenyszférában és a pénzügyi piacon a siker kulcsa lehet, ezáltal pedig a szervezet legértékesebb tulajdon(ság)a. A márkaérték a márka használatával a vállalat számára biztosítható előnyök összességének mérhetőségét, meghatározását szolgálja.
 
MÁRKAÉLMÉNY

Egy adott termék fogyasztóit/vásárlóit érő érzelmi impulzusokat nevezzük egységesen márka-élménynek.

MÁRKAÉPÍTÉS

A márkaépítés az a marketing folyamat, melynek során a márkázott termék /szolgáltatás/ szervezet olyan valóságos vagy virtuális értékekkel gyarapszik, amelyek segítik megkülönböztetni a versenytársaktól.
 
 

MÁRKAÉRTÉK

A márkaérték a márka eszmei értéke, mely különböző mutatószámok alapján kerül meghatározásra: márkanév, védjegy, márkaismertség, márkapreferencia, márkahűség, észlelt minőség, márkaasszociációk, márkaelőnyök, penetráció, piacrészesedés, eladás, nyereség, szabadalom, kereskedelmi kapcsolatok, stb.

MÁRKAÉRTÉK-MÉRÉS

A Márka eszmei értékének adott időintervallum alatt bekövetkezett változásának kimutatása, márkanév, védjegy, márkaismertség, márkapreferencia, márkahűség, észlelt minőség, márkaasszociációk, márkaelőnyök, penetráció, piacrészesedés, eladás, nyereség, szabadalom, kereskedelmi kapcsolatok, stb. mérésének segítségével.
 
MÁRKAESSZENCIA

A márka és a fogyasztó közötti érzelmi kapcsolat a fogyasztó nyelvén megfogalmazva, ezen kapcsolat tartalmaz egy funkcionális és egy érzelmi előnyt.
 
MÁRKAFEJLESZTÉS

A márka meglévő azonosítóinak, termékeinek, szolgáltatásainak fejlesztése, a megrendelő kitűzött, új céljainak elérése érdekében.
 
MÁRKANÉV

A márka úgynevezett verbális része a márkanév. Védjegyeztethető Magyarország, több ország, vagy az Európai Unió szintjén.
 
MÁRKASTRATÉGIA

A márkastratégia a márkára vonatkozó rövid és hosszútávú döntések összessége.
 
MÁRKAÜGYNÖKSÉG

A márkaügynökség márkák kialakítását és felépítését, fenntartását szolgáltatásként nyújtó szervezet.
 
MÁRKÁZÁS / BRANDING

A márkázás az a marketing folyamat, amelynek során a szervezet megkülönbözteti termékét /szolgáltatását/ szervezetét a versenytársaktól.
 
SZEMÉLYES MÁRKAÉPÍTÉS

Personal Branding - A saját, tudatosan felépített képünk, belső értékeink és egyediségünk megnyilvánulása megjelenésünkben, amit ha okosan alkotunk meg és hitelesen képviselünk, akkor sikeresen emelkedhetünk ki a tömegből és már a nevünk említése is a siker garanciája lehet.
 
TERMÉKELNEVEZÉS

Egy bevezetésre kerülő termék nevének előzetes kutatás során történő kialakítása. A módszerek a szerint változhatnak, hogy milyen piacra szánjuk a márkát (hazai, vagy globális piacra tervezünk), valamint fontos a piacon már jelen lévő termékek felmérése is.  A termék elnevezésének egy jól körülírt márkastratégián kell alapulnia, és egyediségével ki kell tűnnie a termékek közül.
 
ÚJRAPOZÍCIONÁLÁS

A márka újrapozícionálásakor megváltozik a márka lényegi tulajdonsága. Ez a változás érintheti termék/szolgáltatás minőségét, funkcióját, megjelenését, az előállítás technológiáját, tulajdonságát, a célcsoportot, a célpiacot, a disztribúciót, az érzelmi motivációt, preferenciát.

bottom of page